Detail akce

Noc vědců 2018

NV 2018

Místo konání
FIT VUT v Brně, Božetěchova 2, 612 00 Brno, CZ
Pořadatel
Typ
kulturní akce, událost
Přístupnost
volná
Popis

Sestavit si vlastního robota nebo se nechat unést virtuální realitou budou moct návštěvníci Noci vědců na Fakultě informačních technologií (FIT) v době 18-24. Otevřený pro ně bude showroom, jenž představí ty nejzajímavější technologie, které se na FITu vyvíjí, a některá specializovaná pracoviště, na dvoře fakulty se zase ukáže záchranný robot Ruda se svými schopnostmi. A na to, jak vypadaly počítače před padesáti lety, se návštěvníci mohou podívat v Muzeu výpočetní techniky. 

[img]

Program:

  • SHOWROOM: Jak ukázat robotům, co mají dělat? Bude někdy možné operovat bez skalpelu? A jak propojit chytrou domácnost? Ty nejzajímavější projekty, které na FITu vznikají, na jednom místě.
  • PŘENOSNÝ SYSTÉM PRO 3D MAPOVÁNÍ: 3D modely budov jsou dnes stále více potřeba. Jak ale změřit tyto budovy a vytvořit jejich 3D mapu? Např. pomocí našeho zcela nového zařízení, který si nasadíte jako batoh a už měříte.
  • ROBOT RUDA: Jak si poradí s překážkami záchranný robot Ruda, kterého vyvinuli výzkumníci na FITu, aby se pohyboval v závalech a lavinách?
  • VIRTUÁLNÍ REALITA: Cestovat a být přitom na jednom místě? Nechte se vtáhnout do dalekého virtuálního světa pomocí virtuálních brýlí s vysokým rozlišením!
  • VĚDECKÉ PUBLIKACE: Jednou z hybnou silou lidstva kupředu je i sdílení nabytých zkušeností. Jak vědci své objevy a zjištění sdílí se můžete dozvědět právě tento večer na FIT.
  • DETEKCE OBJEKTŮ VE VIDEU: Dohledové kamery dnes na každém rohu zaznamenávají pohyb osob i vozidel, ale je vůbec možné takové množství dat vyhodnotit? Technologie z FITu umí automaticky zpracovat obraz a detekovat objekty ve videu. Rozpozná např. typ vozidla a jeho trasu, může tak pomoct zlepšit průjezdnost městem.
  • LEGO-ROBOTI: Zkuste si naprogramovat robota z lega a naučte ho, co má dělat v různých situacích.
  • MUZEUM VÝPOČETNÍ TECHNIKY: přijďte se podívat, jak vypadal vývoj technologie od pamětí prvních počítačů, které u nás vznikaly koncem 50. let, až po technologie z nedávných let
Nahoru